Kaj je Bownova terapija?

Bownova terapija se zaradi takojšnjega učinka na avtonomni živčni sistem priporoča ljudem kot sprostitvena terapija. Avtonomni živčni sistem je del živčevja, ki deluje neodvisno od naše volje. Rešuje posledice vsakodnevnih obveznosti, hitrega načina življenja, občutka pomanjkanja časa, kronično utrujenost in brezvoljnost. Sproščujoč učinek terapije je možno izkoristiti kot preventivo proti stresu.

Ko se ljudje prvič srečajo z Bownovo terapijo lahko dvomijo, da bi  nežen terapevtov pristop odpravil ali omilil težave, za katerimi  trpijo že vrsto let. Ko opazijo pozitivne spremembe na telesu (v obliki izboljšanja počutja ali kot psihično sprostitev), jo nato vključijo v svoj življenjski stil.

Bownova terapija postaja vedno bolj prepoznavna, ker brez posega v telo
le-tega spodbudi k samozdravljenju.

Bownova terapija je pri ljudeh zelo priljubljena. Terapija na nežen in prijeten način doseže pozitivne učinke na fizičnem in psihičnem področju. Terapija je primerna skoraj za vsakogar. Otroci, ki imajo izkušnjo z Bownovo terapijo, se še posebej radi prepustijo ponovnim obravnavam. Primerna je za lajšanje težav v starostnem obdobju in v času nosečnosti pri odpravljanju nelagodnosti in po porodu.

 

bownova terapija v praksi 2 - praktični prikaz bownove masažeVedno pogosteje se terapija uporablja pri športnikih kot del rehabilitacijskega programa po poškodbah. Pogosto se uporablja tudi kot priprava na trening ali po treningu. Po izvedeni terapiji so mišice namreč bolj sproščene. Detoksifikacijski učinek terapije na telo se izrazi pri zasvojenih z alkoholom in drogami. Terapija namreč pomaga pri sproščanju in hitrejšem odstranjevanju kemičnih snovi iz telesa. Poklicne bolezni, ki so posledica dolgotrajnega sedenja (delo z računalnikom) ali siljenja telesa v dalj časa fiziološko neprimeren položaj, se tudi zelo dobro odpravljajo z to vrsto terapije.

Vedno pogosteje se uporablja pri lajšanju simptomov nevro-degenerativnih obolenj, kot so multipla skleroza in Parkinsonova bolezen.

Bownova terapija je zelo učinkovita pri naslednjih vrstah težav

  • bolečine v hrbtu,
  • bolečine v vratu (otrdelost vratu, športne poškodbe in poškodbe pri nesrečah),
  • glavoboli,
  • migrene,
  • sinusitis,
  • problemi s sklepi (bolečine, otekline, zmanjšana gibljivost) pri zamrznjeni rami, teniškem komolcu, sindromu zapestnega kanala, bolečine v čeljustih (sindrom čeljustnega sklepa), rehabilitacija po operacijah (posebno na hrbtenici in sklepih),
  • motnje v dihalnem, prebavnem, reprodukcijskem in hormonalnem sistemu (astma, zaprtje, lajšanje težav med nosečnostjo in po porodu),
  • stanje po možganski kapi (rehabilitacija),
  • problemi z zanositvijo (v odsotnosti fizičnih blokad).

 

Bownova terapija je pogosto zelo učinkovita.

Običajno zadostuje že 3 – 6 terapij, da se stanje izboljša. Uspeh je odvisen od števila in zapletenosti težav (akutne ali kronične).

Srčika Bownove terapije je, da terapevt na specifičen način in na določenem mestu vnese v živčni sistem vibracije preko mišične fasicije. Vnesen dražljaj sproži odgovor telesa, ki ga klient zazna kot odziv na terapijo. Odziv je za klienta lahko prijeten, ki ga občuti na primer kot sprostitev ali zmanjšanje bolečine. Terapija lahko izzove različne občutke. Kratkotrajno poslabšanje problema je najpogostejši odziv in hkrati znamenje, da terapija deluje. Odzivi lahko nastanejo med terapijo ali pozneje. Najpogosteje pa do 48 ur po izvedeni terapiji. Rezultati so očitni na fizični, emocionalni in energetski ravni.

Bownova terapija najbolje učinkuje samostojno, lahko pa jo uspešno vključimo v obravnavo z drugimi oblikami zdravljenja.

Med dvema obiskoma pri terapevtu običajno mine 7 dni. V določenih primerih je lahko ta čas krajši ali daljši.

Terapija traja od 30 do 60 minut. V tem času se klient in terapevt pogovarjata, sledi izvedba terapije in po končani terapiji klient prejme še navodila.

Klient dobi po končani terapiji ustna in pisna navodila. Za svoje zdravje je odgovoren vsak posameznik. Zato je prav, da se klient potrudi, sodeluje in je pripravljen spremeniti slabe življenjske navade. Pripravljen mora biti tudi skrbeti za fizično aktivnost in uživati dovolj tekočin.

Povzeto po: www.bownovaterapija.com

Preverite cenik Bownove terapije.

Preberite še: komu je namenjena bownova terapija in kaj so koristi terapije.

KONTAKT

Bownova terapija Bona fide

Alenka Ostanek s.p.
Ukmarjeva ulica 4
1000 Ljubljana

041 316 790
ostanek.alenka@gmail.com

Na Bownovo terapijo se lahko naročite kadarkoli. Stopite v kontakt z nami.