Bownova terapija prihaja iz Avstralije in je zaradi pozitivnih učinkov na telo in psihično dobro počutje postala poznana tudi drugje po svetu.

Če želite svoje telo spodbuditi, da se pozdravi samo toliko kot je v njegovi moči, se sprostiti in na tegobe vsakdana pogledati v drugačni perspektivi, je čas, da poizkusite Bownovo terapijo.

O Bownovi terapiji

Bownova terapija se zaradi takojšnjega učinka na avtonomni živčni sistem priporoča ljudem kot sprostitvena terapija. Avtonomni živčni sistem je del živčevja, ki deluje neodvisno od naše volje. Rešuje posledice vsakodnevnih obveznosti, hitrega načina življenja, občutka pomanjkanja časa, kronično utrujenost in brezvoljnost. Sproščujoč učinek terapije je možno izkoristiti kot preventivo proti stresu.

Ko se ljudje prvič srečajo z Bownovo terapijo lahko dvomijo, da bi  nežen terapevtov pristop odpravil ali omilil težave, za katerimi  trpijo že vrsto let. Ko opazijo pozitivne spremembe na telesu (v obliki izboljšanja počutja ali kot psihično sprostitev), jo nato vključijo v svoj življenjski stil.

Bownova terapija postaja vedno bolj prepoznavna, ker brez posega v telo le-tega spodbudi k samozdravljenju.

Bownovo terapijo odlikuje nežen in prijeten pristop in doseganje pozitivnih učinkov tako na telo kot tudi na psihičnem področju.


Terapija je primerna skoraj za vsakogar. Samo pripravljeni moramo biti storiti nekaj zase in za svoje telo. Otroci, ki imajo izkušnjo z Bownovo terapijo, se še posebej radi prepustijo ponovnim obravnavam. Primerna je za lajšanje težav v starostnem obdobju in v času nosečnosti pri odpravljanju nelagodnosti in po porodu.

Kdaj Bownovo terapijo najbolj priporočam?

  • Najpogosteje se za Bownovo terapijo odločijo ljudje, ki imajo težave s hrbtenico. Še posebno kronične bolečine v hrbtenici, ki nastanejo zaradi degenerativnih sprememb, po poškodbi ali kot podporno terapija po operativnem posegu se zelo dobro odzovejo nanjo.

 

 

  • Enako velja za prisilno ali nepravilno držo telesa, ki je posledica dolgotrajnega sedenja, ponavljajočih gibov, poklicne bolezni, ki povzročijo neravnovesje in zakrčenje mišic.
  • Športniki vse pogosteje vključujejo Bownovo terapijo v program priprave na telesno vadbo ali po njej ali kot rehabilitacijo po športnih poškodbah. Enako velja za rekreativne športnike, dobro sprosti mišice in tetive po vadbi joge.

 

 

  • Bownovo terapijo uporabljamo pri težavah kot so migrene, glavoboli (tenzijski, cervikalni, hormonsko pogojeni), sinuzitis.
  • Probleme s sklepi (bolečine, zmanjšana gibljivost), zamrznjena rama, teniški komolec, težave z zapestjem, kolenom in stopali (hallux valgus, hamatni prsti) ter čeljustnim sklepom tudi lajšamo z Bownovo terapijo.

 

 

  • Učinkovita je kot prva pomoč pri zvinu gležnja.

 

 

  • Bownova terapija je dobrodošla pri otrocih, ki imajo težave z učenjem, ki so nemirni in imajo težave s koncentracijo.

 

 

Srčika Bownove terapije je, da terapevt na specifičen način in na določenem mestu vnese v živčni sistem vibracije preko mišične fasicije. Vnesen dražljaj sproži odgovor telesa, ki ga pacient/klient zazna kot odziv na terapijo. Odziv je za klienta lahko prijeten, ki ga občuti na primer kot sprostitev ali zmanjšanje bolečine. Terapija lahko izzove različne občutke. Kratkotrajno poslabšanje problema je najpogostejši odziv in hkrati znamenje, da terapija deluje. Odzivi lahko nastanejo med terapijo ali pozneje. Najpogosteje pa do 48 ur po izvedeni terapiji.

Bownova terapija najbolje učinkuje samostojno, lahko pa jo uspešno vključimo v obravnavo z drugimi oblikami zdravljenja.

Koliko terapij potrebujem?

To vprašanje zelo pogosto zastavljajo pacienti še posebno na prvi obravnavi. Naj je težko odgovoriti, ker se vsako telo odziva na sebi lasten način. Pozitivni učinki so odvisni tudi od časa trajanja težav in od sposobnosti telesa, da se odzove in uravnovesi. Med dvema obiskoma pri terapevtu običajno mine 7 dni. V določenih primerih je lahko ta čas krajši ali daljši.

Obravnava traja od 45 do 60 minut. V tem času se pacient/klient in terapevt pogovarjata, sledi izvedba terapije in po končani terapiji sledijo še navodila .

Za svoje zdravje je odgovoren vsak posameznik. Zato je prav, da se klient potrudi, sodeluje in je pripravljen spremeniti slabe življenjske navade. Gibanje in športna aktivnost pozitivno pripomoreta k še večji učinkovitosti Bownove terapije. Potrebno je upoštevati trenutno zmožnost in zdravstveno stanje pacienta.

Kontakt

Bownova terapija Bona fide, Alenka Ostanek s.p.

Ukmarjeva ulica 4
1000 Ljubljana

041 316 790
ostanek.alenka@gmail.com

Na Bownovo terapijo se lahko naročite kadarkoli. Stopite v kontakt z nami.